Eerdere berichten

Vind ons op:

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook

Deze website wordt groen gehost.

De kap van 700 bomen in IJsselstein

De meeste IJsselsteiners hebben onlangs een brief van de gemeente IJsselstein ontvangen waarin te lezen is dat er de komende tijd zo’n 700 bomen gekapt gaan worden. Dat is veel, en dat is schrikken. Wij Bomenridders IJsselstein krijgen hier veel vragen en opmerkingen over. “Hoe kan het nou dat jullie hiermee akkoord gaan?” is de meest gehoorde vraag.

We zetten de zaken graag even op een rijtje.

Andere kijk op groen
In februari/maart 2013 kondigde de de gemeente IJsselstein aan dat er in IJsselstein zo’n 2400 bomen gekapt zouden gaan worden. Deze plannen heetten ‘Andere kijk op groen’.

Wij, een groep verontruste inwoners van IJsselstein, waren het hier absoluut niet mee eens. We kwamen in actie. ‘Stop Bomenkap IJsselstein’ werd door ons opgericht. Deze naam hebben we kort erna gewijzigd in ‘Bomenridders IJsselstein’. Dit om aan te haken bij andere (landelijke) groepen met deze naam.

Oprichting GPIJ
Bomenridders IJsselstein heeft kennis, expertise en samenwerking gezocht op het gebied van bomen, groen en biodiversiteit. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van het GPIJ (Groenplatform IJsselstein). In het GPIJ hebben de volgende belangengroepen zitting: IVN, Bijenvereniging, Bomenridders, Vogelwacht, een architect en een duurzaamheidsspecialist. GPIJ adviseert sinds juli 2013 de gemeente gevraagd en ongevraagd op het gebied van gemeentelijk groenbeleid en bij diverse (bouw)projecten waar groen en bomen in het geding zijn. GPIJ heeft echter geen enkele beslissingsbevoegdheid. Wij zijn allen vrijwilligers, en steken hier -naast drukke banen- veel tijd in.

Gemeente heeft plannen aangepast
Inmenging en advies van het GPIJ hebben er voor gezorgd dat de plannen tot het kappen van zo’n 2400 bomen zijn aangepast. ‘Andere kijk op groen’ verdween van tafel en onder de noemer ‘Omvorming Openbare Ruimte’ zijn de nieuwe, aangepaste plannen aan de gemeenteraad voorgelegd. Het aantal te kappen bomen was in deze nieuwe plannen flink gereduceerd naar zo’n 900 bomen. Een mooie ‘overwinning’ voor het GPIJ. De voltallige raad (alle politieke partijen!) met uitzondering van GroenLinks, heeft ingestemd met deze gewijzigde plannen.

De kritiek die GPIJ/Bomenridders naar aanleiding van de voorgenomen gemeentelijke kapplannen nu af en toe uit politieke hoek krijgt, verbaast ons dus nogal.

Veel bomen gespaard
Natuurlijk vinden wij het verschrikkelijk dat er zoveel bomen gaan verdwijnen. Maar er is de afgelopen 30/40 jaar onvoldoende aan onderhoud gedaan. Die inhaalslag moet nu gemaakt worden. Dit gaat ons ook aan het hart, want het gebeurt ook bij ons voor de deur. Wij denken echter dat er nu een redelijk compromis gesloten is. Dankzij de inspanningen van Bomenridders en GPIJ zijn er zo’n 1400 bomen in IJsselstein gespaard gebleven.

Dit zijn de feiten. We adviseren iedereen om de kaarten op de website van de gemeente goed te bekijken. Daar kun je zien of er ook in jouw woonomgeving gekapt wordt. En het staat uiteraard iedereen vrij om het hier niet mee eens te zijn en zelf actie te ondernemen.

Heb je vragen, idee├źn, of opmerkingen, dan kun je ons natuurlijk mailen.

Delen is fijn!

6 opmerkingen

 1. Els schreef:

  Dank voor de uitleg en jullie inzet en meedenken!

 2. Sander schreef:

  Sterk staaltje inspraak en dank aan alle betrokkenen voor hun inspanningen. Na een eerste blik op de kaarten vind ik dat de bomenkap aardig binnen de perken blijft. Wel schrik ik van het plan om een aantal groenstroken niet meer regelmatig, maar slechts enkele keren per jaar te maaien. Welke impact dit heeft op de uitstraling van de buurt zal de toekomst uitwijzen.

  • Carola schreef:

   Dank je wel Sander. Over het maaien: sommigen vinden het rommelig. Maar bedenk ook eens het volgende. Op die plaatsen krijgen wilde bloemen eindelijk een kans. En dat betekent voedsel voor bijen, hommels en vlinders en daarmee ook voor vogels en andere dieren. Ik (Carola) ben nog van de generatie die hele bossen bloemen kon plukken, toen ik een kind was. Dat deed ik gewoon in de gemeente waar ik woonde. In de wegbermen groeiden zoveel mooie bloemen en planten! En nu is alles kaal of er ligt kort gras wat verder helemaal saai is.
   Wat mij betreft komen de kleurige groenstroken weer terug.

  • KarinD030 schreef:

   Dank voor je reactie en complimenten. In sommige gebieden (o.a. IJsselveld-West en -Oost) zijn in het najaar van 2014 al veel bomen verwijderd. Op die plekken zal de bomenkap nu binnen de perken blijven. En ook in de nieuwere wijken zal het relatief meevallen. Maar ook andere maatregelen hebben zeker impact op de uitstraling van een buurt. Er worden bijvoorbeeld ook veel afvalbakken verwijderd.

 3. Carla schreef:

  Ontzettend fijn dat jullie zo mee hebben gedacht en dat er nu een haalbaar en goed plan ligt!
  Dank
  Carla Cornelissen
  Fractievoorzitter CDA