Eerdere berichten

Vind ons op:

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook

Deze website wordt groen gehost.

Duizenden bomen en een foute kop

Gisteren hoorden we een gesprek aan over de bomenkap in IJsselstein. Een van de dames zei: “..maar het valt wel mee want de gemeente gaat ook duizenden bomen planten.” Wat vreemd, hoe kwam ze bij dat aantal? Want in de 2e fase van de omvorming gaan zo’n 700 bomen weg en er worden (maar) 100 bomen geplant. Wat de bomenridders betreft een mager aantal maar meer zat er niet in.

artikel AD 2-10-2015Later, in de middag, zagen we pas bijgaand bericht (klik op foto om te vergroten). IJsselstein gaat voor duurzaam, duizenden bomen erbij en meer afval scheiden.

Nu weten wij dus hoe de mevrouw van het gesprekje aan dat idee van duizenden bomen kwam! En daar schrokken we van.

Maar 100 nieuwe bomen IN IJsselstein

Wat ontzettend jammer, dat er nu weer 700 bomen verdwijnen uit IJsselstein! En er worden maar 100 nieuwe bomen aangeplant!

De 49.000 (!) bomen die dit artikel ons belooft, komen namelijk niet IN IJsselstein, maar net buiten de gemeentegrens, in de uitbreiding van het IJsselbos. De gemeente gaat die bomen niet allemaal zelf betalen, daar moet een hoop geld van de provincie en staatsbosbeheer bij. Dat staat er eerlijk vermeld. Maar dan gaat het in één adem verder: “We planten dus voor elke boom die we weghalen – IJsselstein gaat dit najaar 700 bomen kappen die te dicht op elkaar staan – 70 nieuwe bomen. Te kort door de bocht wat ons betreft.

Knipsel uit artikel AD 2-10-2015

Uitbreiding IJsselbos

De uitbreiding van het IJsselbos hoort bij het plan Recreëren aan de Hollandse IJssel. Het IJsselbos van 27 hectare wordt met 24 hectare uitgebreid. Dáár gaan al die bomen naartoe. In ‘het stadje’, inclusief de omliggende woonwijken wordt het op een aantal plekken een stuk kaler en dat blijft dan ook zo. Het is dus een vreemd goedmakertje.

Groen, rood of oranje?

Even een overzichtje van de andere onderwerpen in het bericht. De kleuren spreken wel voor zich.

  • Snippergroen verkopen lijkt een uitstekend plan. Wel lastig om alles te controleren. Daar is extra ambtenarencapaciteit voor nodig. En dat lijkt ons dan weer niet de bedoeling.
  • Fijnstof afvangen door speciale beplanting: Heel goed plan waar wel haken en ogen aan zitten. Het is ingewikkeld en er is heel wat kennis voor nodig. Kennis die je moet inhuren of de groenambtenaren moeten op cursus. Concrete invulling plus budget is nodig, anders blijft het bij een idee.
  • Groenstructuurkaart: Blij mee. Een aantal leden van het GPIJ (Groenplatform IJsselstein) heeft er hard aan gewerkt om dit voor te bereiden. Het idee is om uit te zoeken wat er nu aan flora en fauna in IJsselstein aanwezig is, zodat we beter weten hoe we het kunnen beschermen.
  • Wat jammer van die kop van het artikel. Maar ja, koppenmakers van kranten pikken altijd de krenten uit de pap en lezen niet echt door. Zo krijg je vanzelf een ‘sexy’ kop boven je stuk.
  • Meer afval scheiden? – wat ook in de kop staat – geen idee hoe men dit denkt te bereiken.
  • Parkeerdruk verminderen? De kans is groot dat er meer bomen en ander groen gaan sneuvelen.

Compensatie na bomenkap

Als deze ronde van de omvorming achter de rug is, wordt het wat ons betreft tijd voor nieuwe afspraken. Wij bomenridders streven naar compensatie IN de stad van elke boom die in de stad gekapt wordt. We gaan ons best doen om dit voor de toekomst te bereiken, samen met onze collega’s van het GPIJ.

duizenden bomen

Delen is fijn!

een opmerking

  1. Henriëtte schreef:

    Goed stuk Carola!