Eerdere berichten

Vind ons op:

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook

Deze website wordt groen gehost.

Einde plan massale bomenkap provincie(s)?

Nog een bericht over voorgenomen bomenkap. Niet in IJsselstein, maar evenzeer belangrijk. In een vorig bericht hadden we het over de voornemens om massaal bomen te kappen langs provinciale wegen. Te beginnen in Zuid-Holland. De aanstichter was feitelijk de ANWB, die een dubieus onderzoek aanhaalde, waarin ze bewijzen vond dat bomen die minder dan vier en een halve meter vanaf de weg staan erg gevaarlijk zouden zijn voor het wegverkeer. Alleen al in die ene provincie zou het gaan om meer dan 6000 bomen.

Helaas zijn niet alleen de provincies hiermee bezig, ook gemeentes halen de onderzoeken aan om hun bomenkap te rechtvaardigen. Bijvoorbeeld de gemeente Epe, met de voorgenomen bomenkap langs de Heerderweg. Kosten: zo’n 700 beeldbepalende bomen.

Er wordt al enige tijd flink en constructief actie gevoerd. Zie facebookpagina’s:

laat bomen niet boeten facebook

stop reconstructie heerderweg facebook

 

Van de stoel vallen

Nu lazen we via de eerste facebookpagina het volgende, opmerkelijke krantenbericht:

Het plan van de provincie om 500 bomen te kappen langs de N489 tussen Heinenoord en Klaaswaal, gaat vrijwel zeker niet door. Niet alleen de provincialestatencommissie, maar ook de ANWB keerde zich woensdag tegen kaalslag langs wegen.

De provincie had de plannen voor de bomenkap gesmeed na een ANWB-onderzoek waaruit bleek dat meer dan de helft van de provinciale wegen onveilig is. Het standpunt dat ANWB-afgevaardigde Roxy Tacq gisteren de provincie voorhield, deed de statencommissieleden bijna van de stoel vallen.
– lees verder in deze link.

Ongelooflijk! Eerst onttrok de ANWB zich nog aan enige verantwoordelijkheid voor hun uitspraken… Nu eindelijk wakker geworden?? Dit geeft hoop, die borrel blijft nog even in de fles totdat we het zeker weten.

Delen is fijn!

2 opmerkingen

 1. Nico schreef:

  Weten jullie dat de “eco” centrale in Cuijk is overgenomen en dit jaar weer is opgestart? Dat ze tonnen houtsnippers per dag nodig heeft om in bedrijf te houden? Dat het geen toeval is dat er plotseling in diverse provincies duizenden bomen worden gekapt voor duurzame energie ter compensatie van de dichtgedraaide gaskraan in Drente?

  • Carola schreef:

   Nee dat wist ik niet, maar nu begin ik wel verbanden te zien. Ik ga dat eens uitzoeken. Als jij meer weet, laat het maar weten! Hier de website van de centrale in Cuyk, die vorig jaar is overgenomen van Essent. Het lijkt erop dat er vooral biomassa uit de regio wordt gestookt. Overigens wordt het meeste gekapte hout uit heel Nederland als biomassa verkocht.
   Het valt me op hoe luchtig er wordt gedaan over de herkomst van de houtsnippers. Alsof die bomen in no time weer aangroeien.