Eerdere berichten

Vind ons op:

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook

Deze website wordt groen gehost.

Hartenkreet van Veerle: ‘Stop met de bomenkap!’

Veerle Noteboom uit IJsselstein zou zomaar onze jongste bomenridder kunnen zijn. Ze schreef een briefje dat ze neerlegde bij gekapte bomen in haar straat. Dat briefje werd door een van de leden van het groenplatform (GPIJ) gevonden en doorgespeeld naar wethouder Vincent van den Berg. Die haar vervolgens uitnodigde voor een goed gesprek. 

Gekapt en gezaagd

In IJsselstein is er in de maanden februari-april erg veel gekapt en gezaagd. Een resultaat van de omvormingsplannen van de gemeente, waarover we eerder schreven onder de naam ‘andere kijk op groen’. Deels bezuiniging en deels achterstallig onderhoud, maar het is nu zoveel, dat het zelfs de meeste inwoners opvalt. Veel bomen sneuvelen omdat ze ooit op een verkeerde plek zijn aangeplant, te weinig groeikans kregen, op een riolering staan, etcetera. Ook wij bomenridders kunnen niet altijd op het oog zien waarom een boom moet worden gekapt. In het overleg dat het groenplatform heeft met de gemeente, hebben wij ons best gedaan om zoveel mogelijk bomen te sparen. Wij betreuren iedere (op het oog) gezonde volwassen boom die weg gaat. Dat doet pijn. Want áls er al een nieuwe boom komt, dan duurt het jaren voordat die weer een mooie grootte bereikt.  En we zijn er nog niet, want er komt nog een tweede ronde aan in de herfst van dit jaar.

We kunnen alleen constateren, dat als onze collega’s in het groenplatform en wij er niet waren geweest, er vermoedelijk nog véél meer bomen zouden zijn gesneuveld.

Communicatie

Terug naar Veerle. Ze geeft uiting aan de ontsteltenis van veel inwoners van IJsselstein die nu merken dat er bomen, maar ook veel struiken en hagen, verdwijnen. Natuurlijk was daar over geschreven op de website van de gemeente (er waren ook infoavonden) en in de krant, maar dit heeft kennelijk niet alle betrokkenen bereikt. En dan volgt de verbazing. Op enkele plekken, óók in de straat van Veerle, zijn inmiddels nieuwe boompjes aangeplant. Veerle en haar moeder wisten dat ten tijde van Veerle’s actie niet, evenals veel van hun buren. “Gelukkig zijn er weer nieuwe boompjes”, hoor je ze nu zeggen. Op dat punt heeft de communicatie tekort geschoten, dat is wat het artikel duidelijk maakt.

Goed advies van Veerle aan ontevreden bewoners: “Zoek samen oplossingen en blijf niet thuis mopperen.

En dan nu het verslag uit Zenderstreeknieuws (klik op de afbeelding om die groter te zien):

Klik op afbeelding om te vergroten.

Delen is fijn!

Comments are closed.